SOS

Križaljka

Kliknite na broj u križaljci da biste vidjeli pitanje. Popunite križaljku pa kliknite na gumb "Provjeri" da biste provjerili svoje odgovore. Ako zapnete možete kliknuti na gumb "Pomoć" da biste dobili sljedeće slovo.
1              2          
                    
        3      4          
       5               
                    
          6            
    7        8            
                    
                    
   9                   
                    
                    
       10               
                    
                    
                    
                    

Vodoravno

1. Kako se zove organizacija osnovana s ciljem pružanja direktne pomoći i podrške zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima ali i rada na prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja kao i neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži i njen broj telefona je 116-111?
4. Što osjeća osoba koja imaju iskustvo ugnjetavanja, maltretiranja, izrugivanja, prijetnji ili drugih oblika nasilja od svojih vršnjaka putem digitalnih medija?
5. Kako jednim imenom nazivamo uvredljive poruke na mobitelu, razgovore na društvenim mrežama, ispise e-pošte..., a žrtva elektroničkog nasilja ih nikako ne smije uništiti?
8. Ako si svjedok elektroničkog nasilja, poslušaj žrtvu, razgovaraj i suosjećaj s njom, pokaži da si joj _____________.
9. Tko ima telefonski broj 192 i može ti pomoći ako si žrtva elektroničkog nasilja?
10. Elektroničko nasilje je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta (kroz uporabu elektroničke pošte, web stranica, blogova, društvenih mreža), videa ili mobilnih uređaja koja služi kako bi se nekoga ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se zlostavljalo na neki drugi način. Napiši engleski naziv za elektroničko nasilje

Okomito

2. Kako nazivamo osobu kojoj je cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti drugoj osobi, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara?
3. Ako si žrtva elektroničkog nasilja, što ćeš zatražiti od roditelja, učitelja, pedagoga, ravnatelja škole, RED BUTTON-u, Hrabrog telefona ili policije?
6. Koji je engleski naziv za osobu koja ne sudjeluje u elektroničkom nasilju, u širenju glasina kao ostali vršnjaci, već suosjeća sa žrtvom, razgovara s njom, pokušava joj pomoći.
7. Kako nazivamo situacije u kojima namjerno želimo povrijediti neku osobu online na temelju spola, godina, rase, nacionalnosti, vjere ili vlastitog odabira?