31

Predstavljeni prvi materijali za školski kurikulum o sigurnom korištenju interneta i mobilnih tehnologija

objavljeno:
Predstavljeni prvi materijali za školski kurikulum o sigurnom korištenju interneta i mobilnih tehnologija

Projektni tim OŠ „Mladost“ predstavio je digitalni udžbenik, dio multimedije te priručnike za učitelje i roditelje, a svi materijali bit će digitalni, besplatni i dostupni svima od prosinca sljedeće školske godine  Pogledajte galeriju slika sa događanja...

Osijek, 29. svibnja 2014. – Četiri radionice o sigurnosti na internetu za učenike i jedna radionica za roditelje i lokalnu zajednicu održane su danas u Osnovnoj školi „Mladost“ u Osijeku, a svi sudionici prvi put su koristili materijale koji će od prosinca biti dostupni svim školama u Hrvatskoj u sklopu školskog kurikuluma. Radionice su dio projekta 'Sigurnost djece na internetu' u koji je OŠ „Mladost“ ušla s 2,5 milijuna kuna namijenjenih za izradu školskog kurikuluma o sigurnosti djece na internetu.

- Projekt doživljavamo kao odgovor na trenutne interese i potrebe naših učenika i okruženja u kojem živimo. Učenički život u 'online' svijetu zahtijeva i našu profesionalnu uključenost. Učenici nas svakodnevno iznenađuju svojim novim aktivnostima na internetu već od prvog razreda. Zaokupljenost učenika novim tehnologijama pobudila je i našu pozornost te smo osjetili potrebu i dužnost da im pomognemo. To nas je motiviralo na uključivanje u projekt, a ono najvrijednije u njemu je visoka motiviranost učitelja koji sudjeluju da, bez ikakve naknade, s učenicima pokušaju stvoriti internet kao sigurno mjesto za sve - objasnila je koordinatorica projekta, učiteljica Zehra Delić iz Osnovne škole „Mladost“. 

Pored podizanja svjesnosti o opasnostima na internetu, glavni cilj projekta je  izrada školskog kurikuluma na kojem učitelji OŠ „Mladost“ sudjeluju s kolegama iz OŠ Veliki Bukovec iz Velikog Bukovca kao nositelja projekta, OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške, OŠ Popovača iz Popovače i OŠ „Gripe“ iz Splita. Školski kurikulum je spreman za iduću školsku godinu, pripremljen za sve razrede osnovne škole i organiziran u četiri grupe prema uzrastu učenika. Razvoj kurikuluma obuhvaća izradu svih potrebnih obrazovnih sadržaja – priručnika, radnih materijala, multimedijskih sadržaja, interaktivnih igara te politika prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih uređaja. Projektni tim iz Osnovne škole „Mladost“ predstavio je danas digitalni udžbenik te dio multimedije koja ga prati kao i priručnike za učitelje i za roditelje. Svi materijali bit će digitalni, besplatni i dostupni svima. U rujnu i listopadu slijedi faza testiranja i poboljšavanja školskog kurikuluma, a u OŠ „Mladost“ bit će obuhvaćeni učenici prvih i petih razreda.

Školski tim u projektu predstavio je i rezultate natječaja 'Za bolji internet zajedno', odnosno natječaja za najbolji slogan projekta Petzanet.HR. Pobjednički slogan je 'POŠTUJ pravila ponašanja, PROVJERI svoje postavke privatnosti, PROMISLI prije nego što objaviš, PITAJ za savjet odraslu osobu, PAZI na sve moguće zamke virtualnog svijeta' Marte Bačani, Elene Kovaček, Karla Mužića, Bojana Cilera i Marije Kuzmić iz OŠ Veliki Bukovec. Također, predstavljena je i multimedijalna učionica koja ima pametnu ploču s projektorom i 24 tablet računala, a opremljena je u sklopu projekta.

Paralelno s razvojem kurikuluma učitelji su se usavršavali kroz radionice i studijska putovanja u države Europske unije. U dva putovanja, učitelji iz OŠ „Mladost“ posjetili su European Schoolnet u Insafeu (Belgija) i škole u Velikoj Britaniji te sudjelovali na tri višednevne radionice na Plitvičkim jezerima, u Đurđevcu i Splitu. 

Podršku pri realizaciji projekta pruža Hrvatska akademska mreža CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za zaštitu osobnih podataka te niz lokalnih institucija i organizacija.

Pogledajte galeriju slika sa događanja...

Objavljeno u: Sigurnost | Oznake: | Komentari(0) | Broj čitanja: (4342)

Upišite komentar